Čestitka Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj na priznanju autokefalnosti MPC – Ohridske arhiepiskopije

Nakon što je Sabor Srpske pravoslavne crkve na svojoj sjednici 16. svibnja 2022. godine donio odluku o najširoj mogućoj autonomiji Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, episkopi Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Porfirijem i episkopi Makedonske pravoslavne crkve na čelu s arhiepiskopom Stefanom , zajedno sa svećenstvom služili su dana 19. svibnja2022. godine zajedničku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda po julijanskom kalendaru, 24. svibnja 2022.  služena zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve u Hramu Sv. Klimenta u Skoplju. Liturgiju je predvodio patrijarh Porfirije koji je nakon liturgije u svojoj propovijedi objavio da je sv. arhijerejski Sabor SPC jednoglasno donio odluku da odobrava autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Narod u Hramu je sa oduševljenjem suzama u očima i dugim pljeskom pozdravio ovu odluku.

Od 15-e minute pogledajte kako je narod odgovorio na objavu o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Povodom ovog značajnog događaja za Makedonsku pravoslavnu crkvu, Hrvatska protestantska konferencija uputila je čestitku protojereju stafroforu Kirku Velinskom, svećeniku Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj:

Poštovani oče Kirko,

u ime Hrvatske protestantske konferencije, Vama, kao i svim vjernicima Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj čestitamo na priznanju statusa autokefalnosti. Put od 55. godina nije bio niti malo lagan. No, obećanje koje je dano po apostolu Pavlu, da će Bog svoje započeto dobro djelo dovršiti, obistinilo se pred našim očima ovih dana.

Znamo da su pred Vašom crkvom novi izazovi, no vjerujemo da će Gospod sve voditi Njemu na slavu a na dobrobit vjernog naroda Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Molimo da naše čestitke prenesete Vašem nadležnom episkopu kao i arhiepiskopu Stefanu.

U Kristu,

d.sc. Jasmin Milić

glavni tajnik HPK i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

mr. Vatroslav Župančić

predsjednik HPK i predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve