Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj

Metodističke misije su se na hrvatskom području pojavile koncem 19. stoljeća, među njemačkim i slovačkim protestantima u Srijemu i Slavoniji. Zbog nemogućnosti službenog registriranja pred tadašnjim vlastima djelovali su u protestantskoj misijskoj organizaciji: „Antialkoholičarskog društva Plavoga Križa“ (Blaues Kreuz). Koliko je poznato, postojali su pokušaji uspostave filijale u Zagrebu.

Nakon Drugoga svjetskog rata i odlaska Nijemaca, metodizam se zadržao u Bačkoj i u Šidu koji je podjelom Srijema ušao u sastav Vojvodine tj. Srbije. S druge strane je Metodistička crkva u Kraljevini Italiji (La Chiesa Evangelica Metodista d’Italia) u razdoblju između dva rata imala crkvenu općinu u Puli, koja je zbog odlaska Talijana nakon Drugog svjetskog rata na kratko prepuštena na skrb Evangeličke crkve u NR Hrvatskoj, te Adventističke crkve koja je naposljetku kupnjom ušla u posjed zgrade i zemljišta u Puli.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, u Splitu započinje Metodistička crkva pod vodstvom pastora Petra Žunića koja je 1995. registrirana kao Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj (EMC).

Godine 2021. crkva izabire Vatroslava Župančića za novog predsjedavajućeg pastora EMC. Uveden u sluzbu na Dan reformacije 31.10.2021. po sluzbi protestantskogreformiranog biskupa Jasmina Milića. Ovima je započeo i crkveni rad u Zagrebu. Donošenjem statuta 2022 pokrenut je novi proces obnove i jačanja metodizma u Hrvatskoj te povezivanje sa srodnim Metodističkim crkvama u Europi i u svijetu.
EMC je dio organizacije Wesleyan Covenant Association kao prijelaznog oblika Global Methodist Church.

KONTAKT

Ured predsjedavajućeg pastora

Vatroslav Župančić predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj
Senior Pastor of the Evangelical Methodist Church in Croatia
Zagreb
Tel: 01 6111 771
Mob: 098 512 440

E-mail:emc@metodisti.hr

Web stranica: metodisti.hr