Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj

Reformatska crkva u Kneževim Vinogradima

Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj prisutna je na današnjem prostoru Hrvatske od samog vremena reformacije. Najznačajnija župe ove crkve nalaze se u Baranji. U Kneževim Vinogradima je 16. i 17. kolovoza 1576. godine održana prva reformatska sinoda ovih prostora. U župi Lug je stolovao slavni reformator ovih prostora, Mihael Starin ( služio kao župnik od 1543. do 1551. te kao biskup od 1558. do 1567. ) te nakon njega Segedi Kiš Ištvan. U Zmajevcu je djelovalo i prvo teološko učilište u 16. stoljeću.

Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, 30. siječnja 1993. godine, na sinodi u Osijeku (Retfala), donijeta je odluka o osamostaljenju reformirane/reformatske crkve u Republici Hrvatskoj. Prihvaćen je naziv: Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj. Na svojoj sinodi 1999. godine, ova je Crkva izmjenila svoj naziv tako da danas djeluje imenom: Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj.

Crkva je organizirana po sinodalno-prezbiterijalnom modelu crkvenog upravljanja. Sinoda je najviše zakonodavno i upravno tijelo. Između zasjedanja Sinode crkvu vodi Sinodalno vijeće. Na čelu Sinode je predsjedništvo crkve kojeg čine biskup i glavni staratelj. Biraju se na mandat od šest godina s mogućnošću ponovnog izbora.

KONTAKT

Biskupski ured

Biskup Janos Kopacsi Kettos

HR-31327 Kopačevo, Š. Petefija 4. 

Tel: +385 31 212 045 ;

Mob: +385 98 169 84 05

E-mail: reformatskacrkva.biskupija@gmail.com

Web stranica: reformatus.hr

Facebook stranica na mađarskom: Horvátországi Reformátusok

Facebook stranica na hrvatskom: Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj