U Religijskom forumu Hrvatskog radija o tribini „Nestaje li Hrvatska? Demografska katastrofa, društveni nemar i zablude vlasti“ (Audio)

U Religijskom forumu Hrvatskog radija emitiranom 10. ožujka 2022., o nedavno održanoj tribini: „Nestaje li Hrvatska? Demografska katastrofa, društveni nemar i zablude vlasti“ govorio je predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj i predsjednik Hrvatske protestantske konferencije, Vatroslav Župančić.

Poslušajte snimku:

Izvor: Religijski forum

Dana 21. veljače 2022. godine u Knjižnici „Bogdana Ogrizovića“, Zagreb, u organizaciji Evangeličke metodističke crkve u Republici Hrvatskoj, održana je tribina „Nestaje li Hrvatska? Demografska katastrofa, društveni nemar i zablude vlasti“ na kojoj su sudionici raspravljali o demografskoj politici Republike Hrvatske.

Na tribini su sudjelovali prof.dr. sc.  Stjepan Šterc, demograf, Sveučilište u Zagrebu, Ljiljana Dragić, predsjednica Udruge“ Hrvatska mati“, Martin Sherri, odvjetnik, Martina Lukić, pravnica i predsjednica „Hrvatskog pokreta za život i obitelj“ i Vatroslav Župančić, teolog i predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj, koji je ujedno bio i moderator tribine.

Nakon uvodnih riječi gosp. Župančića, koji je naglasio kako je pred Hrvatskom danas izazov opstanka hrvatskog naroda, a zakonodavna i izvršna vlast mlako reagiraju na tu problematiku, gosp.  Šterc, demograf, istaknuo je kako je sadašnje iseljavanje iz Hrvatske rezultat neuređenosti hrvatskog društva te je potrebno, uz strategiju gospodarskog razvoja, donijeti i strategiju demografskog oporavka.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi trebala uvesti revitalizacijske modele. Prvi je vezan uz klasičnu populacijsku politiku, poticanje rađanja i tu bi trebalo slijediti mađarski model. Drugi model je selektivna imigracija, kroz koju Hrvatska može dobiti mlado stanovništvo, kazao je Šterc, dodajući, između ostalog, kako se, u slučaju neaktivnosti političkog sustava, tada može izgubiti kroz 10 godina gotovo 500 tisuća ljudi.

Govoreći o velikom gubitku prirodnim nestankom 160 tisuća osoba, svi ostali koji su napustili Hrvatsku mogu biti hrvatsko bogatstvo kao što su to bogatstvo u nekim drugim zemljama koje imaju više stanovnika u iseljeništvu nego domicilnom prostoru, zaključio je Šterc, ističući više puta izraelski, irski i mađarski model demografske obnove.

Gđa. Dragić, predsjednica Udruge“ Hrvatska mati“ je, govoreći o aktivnostima Udruge, naglasila kako je ona osnovana 29. prosinca 2021. godine, koju je, slijedom djelovanja Građanske inicijative “Djeca su budućnost”, oformio tim roditelja, odvjetnika i ostalih stručnjaka upoznatih s demografskim i obiteljskim politikama koje se slabo ili uopće ne provode u Hrvatskoj.

Naglasila je kako je Grad Zagreb imao više demografskih poticaja, te uspješnu demografsku mjeru Roditelj odgojitelj, ali nakon promjene vlasti u grad Zagreb te mjere su ukinute, iako su bile vrlo uspješne. Istaknula je kako će rad Udruge Hrvatska mati biti usmjeren na vraćanje demografskih mjera, uvođenje novih, te pomaganje i pružanje potpore djeci, mladima i obiteljima.

Gosp. Sherri, odvjetnik, govoreći o odnosu prava i demografije je naglasio kako je demografska mjera Roditelj odgajatelj mjera gdje veliku ulogu ima pravo, jer ako je u društvu pravna nesigurnost dolazi do pojave straha i nestabilnosti. Onda se može postaviti pitanje tko želi živjeti u takvom društvu, istaknuo je Sherri.

Gđa. Lukić, predsjednica „Hrvatskog pokreta za život i obitelj“ istaknula je kako udruga postoji od 1990. godine, a govoreći o demografskoj politici smatra kako ona mora biti strateška politika u društvu i nema alternative. Prema njezinim riječima, potrebno je redefinirati mjeru Roditelj odgajatelj, ali i svakako je proširiti na cijelu Hrvatsku.

Gosp. Župančić, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj naglasio je kako je važno uključenje i kršćanskih crkvi u pitanjima demografske obnove i provedbama mjere Roditelj odgajatelj. Posebno je naglasio kako treba biti poslušan evanđeoskoj poruci „ljubimo bližnje kao sami sebe“.

Po završetku izlaganja sudionika tribine, moderator Župančić je otvorio diskusiju, a gđa. Dragić je, u ime Udruge „Hrvatska mati“ najavila u četvrtak prosvjed u 9 sati koji će se održati ispred Skupštine grada Zagreba pod parolom “Zagreb te zove”, a razlog tome je ukazivanje na nezadovoljstvo korisnika radi, kako kažu iz udruge, nezakonitog ukidanja mjere, budući da je prijedlog za vraćanje mjere Roditelj odgojitelj prva točka Dnevnog reda Skupštine Grada Zagreba.

Više o tribini možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=JJ0If0ZrKnE

Robert Bogešić

Izvor: PEV