Apel Ukrajinskog vijeća crkava

Kako navodi vrciro.org.ua Ukrajinsko vijeće crkava obratilo se javnosti sljedećim priopćenjem:

Draga braćo i sestre, narode Ukrajine!

Nažalost, napori mnogih ljudi diljem svijeta da se spriječi izbijanje rata, uključujući i naše Vijeće, nisu bili uspješni. Došlo je do ničim izazvanog napada Rusije i Bjelorusije na Ukrajinu.

U ovim okolnostima, pozivamo vas da ostanete mirni, da se ne prepuštate panici i da se pridržavate zapovijedi ukrajinskih državnih i vojnih vlasti. Istina i međunarodna zajednica su na ukrajinskoj strani. Vjerujemo da će uz Božju pomoć pobijediti Dobro.

Podržavamo Oružane snage Ukrajine i sve naše branitelje, blagoslivljamo ih u obrani Ukrajine od agresora i uzdižemo svoje molitve za njih.

Apeliramo na vjerske i političke čelnike svijeta da učine sve da se zaustavi ofenziva ruskog agresora u Ukrajini.

Molimo Boga da blagoslovi naš narod u ovom gorkom vremenu iskušenja.

Dan ranije vijeće se također obratilo javnosti:

„Jasno i jednoglasno svjedočimo da ukrajinski narod ne traži rat i smatramo zajedničkom dužnošću vjernika da ga zaustave prije nego što bude prekasno.

Zapovijed Svevišnjega ‘Ne ubij’ definira apsolutnu vrijednost ljudskog života i strogu Božju kaznu za ubojicu. Agresivni rat je veliki zločin protiv Svemogućeg Boga. U ime očuvanja života ukrajinskih i ruskih vojnika te civila Ukrajinaca, istinski vjernici moraju učiniti sve da zaustave krvoproliće.

Jedini sveti način ispravljanja međusobnih poteškoća i proturječnosti jest dijalog. Pozivamo vas na takav mirotvorni dijalog. Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih organizacija spremno je doprinijeti takvom dijalogu koliko god je to moguće i spremno je poduzeti sve potrebne napore kako bi pronašlo načine koji bi mogli dovesti do popuštanja napetosti između naših država i pridonijeti ponovnom uspostavljanju mira, spriječiti mogućnost nastanka novih sukoba velikih razmjera, očuvati međusobno razumijevanje i suradnju među ljudima diljem svijeta.

U svim našim vjerskim tradicijama pozdravljamo se sa željom mira – ‘Mir s vama!’ Neka ovaj pozdrav ne bude samo puki poklik nego i temelj našeg hoda u Božjim očima!

Danas molimo Stvoritelja svemira s posebnim zahtjevom za mudrost za one koji su ovlašteni donositi odluke tako značajne za cijeli svijet, u čijim se rukama našla sudbina čovječanstva. To se prvenstveno odnosi na Vas, gospodine predsjedniče Ruske Federacije. Ova naša molitva ispunjena je nadom u velikodušnost Svemogućeg Boga i otvorenost srca koje prima milost“, apelirali su predstavnici Crkava i vjerskih organizacija u Ukrajini, dan prije nego će ruske snage pokrenuti vojnu ofenzivu.

Inače, Ukrajinsko vijeće Crkva čine Crkve i vjerske zajednice: Pravoslavna Crkva u Ukrajini, Ukrajinska grkokatolička Crkva, Rimokatolička Crkva u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna Crkva, Sveukrajinska unija Crkava evangeličkih kršćana-baptista, Ukrajinsko biblijsko društvo, Ukrajinska pentekostalna crkva, Unija židovskih vjerskih organizacija Ukrajine, Crkva adventista sedmoga dana u Ukrajini, Vjerska uprava ukrajinskih muslimana, Ukrajinska biskupija Armenske apostolske Crkve, Ukrajinska kršćanska evangelička crkva, Ukrajinska evangelička crkva, Ukrajinska luteranska crkva, Njemačka evangelička luteranska crkva Ukrajine, Transkarpatska reformirana crkva, prenosi Nedjelja.ba.